torstai 3. joulukuuta 2009

Flickr ja muut kuvapalvelut

http://www.flickr.com/groups/librariesandlibrarians/
Hänen tunnuksensa on musta korppi.

AlaskanLibrarianilla on valtavasti kuvia luonnosta, linnuista, laivoista, veneistä, proomuista, hinaajista, risteilijöistä ja purjeveneistä milloin minkäkinlaisessa, yleensä tyynessä vedessä, korkealta kuvattuina. Hänellä on tietenkin hyviä kirjastokuvia myös.

Liitän tähän oheen muutaman maisemakuvan häneltä ja toivon, että saan aikaiseksi olla yhteydessä häneen ja kiittää häntä kiinnostavasta matkasta. Miellyin erityisesti hänen kuviensa tiettyyn vakaaseen tyyneyteen. Taivaan ja pilvien väreissä on juuri sitä harmaan sävyjen ihmeellisyyttä, joka on saanut maalarit vuosisatoja tarttumaan siveltimeen. Kun harmaaseen sekoittuu valoa, kultaa, persikan hentoa oranssia, keltaista ja vaaleanpunaista, lopputulos on pyörryttävän kaunis.

AlaskanLibrarianin kuvissa on voimassa creative commons lisenssi eli kuvia saa käyttää, jakaa ja näyttää, kun mainitsee kuvan yhteydessä tekijän/oikeuksienomistajan, ei käytä kuvia kaupallisiin tarkoituksiin ja kaikissa yhteyksissä esittää ja jakaa kuvaa samoilla creative commons lisensseillä kuin miksi oikeuksien omistaja  ne on määritellyt.
NoncommercialShare Alike Some rights reserved   ja "Anyone can see this photo", kuten alkuperäisessä tekstissä.
Käytännössä mukana on oltava linkki.  Tässä linkit ovat kuvien alla.

Photo: AlaskanLibrarian
http://www.flickr.com/photos/alaskanlibrarian/4099366949/
Photo: AlaskanLibrarian
http://www.flickr.com/photos/alaskanlibrarian/2810871199/in/set-72157612031327011/

Katsoin kaikki tehtävänannossa mainitut kuvapalvelut silmäillen, myös vinkatut kohdat ja henkilöt ja olen hyvin iloinen tästä opettavaisesta tutkimusretkestä!  Monia aivan mahtavia kuvaajia ja monia yksittäisiä loistavia kuvia (esim christmas lights by milosch1029 ja Gorgeous sunset though by ImNewHere ym. ym.)

Kirjastojen kuvia on paljon; ulkoa, sisältä, kaukaa, läheltä. Tiloja, kokoelmia, arkkitehtonisia ja sisustuksellisia ratkaisuja, kirjahyllyjä, kirjahyllyjä...kortistoja ja tietokoneita. Yksityiskohtia. Uutta ja vanhaa. Kiitettävän paljon erityisesti uudemmissa kuvissa on myös kirjaston tapahtumia ja toimintaa kuvattu. Lähes kaikki kuvat joka tapauksessa tallentavat ja aukaisevat kirjastojen maailmaa monelta suunnalta.

Kirjastokuvien selailu oli mieltäylentävä matka ympäri maailman ja samalla kirjastoidean ytimeen. Kirjasto on niin paljon! Se ei ole vain sitä tai tätä vaan sekä sitä että tätä.

Kuvista näkee, että kaikki kirjastossa ansaitsee tulla kuvatuksi. On hienoa, että jotkut tallentavat herkeämättä tapahtumia, toimintaa, tiloja. (Toisaalta on hyvä muistaa että maailma ja asiat ovat olemassa vaikka niitä ei kuvaisikaan. Jo Susan Sontag on kirjoittanut ja puhunut tästä aikoinaan paljon.)

Flickrin hyödyntämistapoja? Kuten aiemmin, kurssin alussa, totesin blogissa voitavan esitellä kollegoille tiettyjä tapahtumia, töitä, suunnittelua, hyviksi koettuja juttuja - Flickr näyttäisi tarjoavan nimenomaan kuvalliseen kommunikointiin ratkaisun. Ja voihan siellä keskustellakin. Jatkan tästä ehkä myöhemmin lisää.
                                    
Lähestyin tehtävän suorittamista nimeämällä vihdoin melkein kaikki ne blogissani esiintyvät omat kuvani, joissa ei vielä ollut mitään merkintää. Epävirallisesti, mutta kuitenkin. Ei se tehtävään kuulu, mutta liittyy kuitenkin. Olen jättänyt tuon nimeämisen, samoin kuin tagituksenkin, vaikka pidän niitä tärkeinä, odottamaan rauhallista hetkeä.

Vaihdoin yhden Alicia Keyes  -kuvan kokonaan toiseen, koska en ole löytänyt mistään siihen liittyviä julkaisutietoja (parin vuoden takaa), ks. Adalmiina 6.11. -  alimmainen kuva selityksineen! (Laittaessani kuvan olin varma, että tiedot ovat minulla jossakin,  mutta, mutta...tässä ilmeisesti yksi niistä harmittavasti tallentamatta jääneistä  linkeistä, joista mainitsin 30.11. ja jota Kattilakin kommentoi?)

Huomenna ajattelin ostaa uuden kameran! Oho, kello onkin jo 00.50! Siis tänään ostan.

Lopuksi vielä pieni keskustelunpätkä, joka osui silmiini.
 http://skrubu.net/2008/01/27/voiko-talla-kynalla-kirjoittaa-runoja/#comments

2 kommenttia:

Taru kirjoitti...

Oli ilo lukea mielenkiintoista juttuasi, Adalmiina.
Loppuun laittamasi keskustelulinkki oli vielä ekstra bonusta. Hyvin mielenkiintoinen sekin. Kiitos!
Yön ja seuraavan vuorokauden puolelle näyttää sinullakin vierähtävän. Kiva löytää lisää kohtalotovereita.
Kuvien hyödyntämisessä on vielä paljon opittavaa ainakin minulla ja ihania mahdollisuuksia myös.
Millaisen kameran aiot hankkia?

Adalmiina kirjoitti...

Kiitos kommentista Taru!

Nyt saankin heti alkajaisiksi pahoitella sitä, että en jostain syystä pysty lähettämään sinulle kommentteja. Olen pähkäillyt asiaa mutta en ole keksinyt ratkaisua. Toivottavasti ennen kurssin loppua selviää.

Ostin tosiaan eilen kameran. En mitään järjestelmäkameraa, jolla saa tehtyä oikein hienoja kuvia, vaan niin pienen, testeissä pärjänneen digikameran kuin löysin eli metallinhohtopunaisen Canon digital Ixus 100 IS:n. Se on tooosi pieni eli mahtuu aina mukaan vaikka takintaskuun (ostin siihen myös vaaleanpunamustan kotelon).

Kuvasin sillä eilen illalla jo heti akkujen lataamisen jälkeen kirjahyllyjä, kirjoja, kaikkia hassuja yksityiskohtia kotoa ja olen kameraan tosi tyytyväinen. Kaikki hienoudet ovat vielä opiskelematta, mutta tämä on tässä vaiheessa juuri sitä mitä toivoin. Helppoutta. Kännykkäkameraani olen käyttänyt tosi vähän, se ei ole kovin kaksinen ja vanha digikamera, HP photosmart 935, on aika rohjake pitää mukana.

Huomenna onkin taas yhdet syntymäpäivät ohjelmassa, joten pääsee testaamaan ryhmäkuvia yms.

Tietenkin, jos haluaa esim. hienoja mustavalkoisia valokuvia, pitäisi olla järjestelmäkamera...
mutta juuri nyt tavoittelen kuvaamisen iloa kohteiden kautta, kohteiden tallentamisen ja kohteiden itsensä vuoksi. Pääasia, vaikkakin tavoiteltava asia sekin, ei ole kuvan hienous valokuvana vaan ideana, itselle merkityksellisenä metaforana jne. Paitsi että arvostan hyviä kuvia kyllä yli kaiken!

Tänään minulla on vapaapäivä, joten ehdin taas ehkä jotakin tehdä kurssiin liittyvää, mutta minullahan onkin kaikki viime viikon tehtävät tekemättä.

Tosi kivaa että kommentoit juttuani! Lannistumisen sijaan olen edelleen mukana, mutta olen joutunut muistuttamaan itselleni sitä mitä sanoit, kun kävelimme tauolla kahvilasta Rikuun. Sanasi toimivat minulle kannustimina ja muistuttavat, että minulla on ystävällismielisiä lukijoita!

Adalmiina