perjantai 4. joulukuuta 2009

Välihuomioita ja muisteluita eteenpäin mentäessä

Prinsessa -viikon valmistelua. Prinsessan kodin vieressä oli noitametsä. Opasteen teki Kirjapuutarhan pitkäaikaisin bloggaaja Sari.


Ei irtoa. Viime viikon aiheet olivat houkuttavia ja innostavia, mutta mistä keräisin sen innon, jolla niihin jo olin tarttumassa...


Olen surffaillut netissä Flickr-, blogi-, Facebook- ja Google -maailmoissa.

Huomasin tänään, että fläppärini (Windoms 7 i) tarjoaa ajantasaiseksi siivotun Google-kuvahaun. Pöytätietsikan (Windows Vista) Google-kuvahaku näyttää aivan toisenlaiselta. Tarkistin, mikä tilanne mustavalkoisessa Alicia Keyes -kuvassa on. (Adalmiina 3.12. ja 6.11.)

En löytänyt enää kuvaa enkä toistakaan,  kuvatonta viittausta blogiini. (Googlen Internet -hausta viittaus löytyy, mutta ajantasaisena, uuden kuvan kera ja sehän on ihan odotettavaakin.)  Keyesin kuvien valvonta toimii. Kun sivulla on 21 kuvaa kerrallaan, kahdeksankin kuvaruudun kohdalla voi olla tyhjää pöytäkoneella. Suuri osa siivotuista näyttää olevan juuri blogeista. Outoa mutta helpottavaa on se, etten löytänyt enää edes tyhjää ruutua omilta jäljiltäni...

Nyt voinkin kertoa, että kun törmäsin blogiini lainaamaani mustavalkoiseen kuvaan Googlen kuvahaussa (valokuvana erityisen hienoon - kuvattuna aikana, jolloin samanlaistava stailaus ei ollut vielä laimentanut AK:n omaa tyyliä ), shokeeraavinta oli se, että kuvan alla luki yksikantaan Adalmiina! Ja sen alla tietty linkki blogiini.
No, blogissani oli tosiaan vasemmassa reunassa, aivan lopussa, kuvasta selvästi erillään, Adalmiina.

Opettavaista. Sekin tuntuu oireelliselta, että Googlesta löytyy jopa epäonniseksi jäänyt postitukseni:

Blogger: Adalmiinan 23 asiaa - Lähetä kommentti

Sulje. Muokkaa profiilia. Sulje. Muokkaa profiilia. OpenID:n URL-osoite: Kommentti nimellä: Muokkaa Asetukset – Kirjaudu ulos.
www.blogger.com/comment-iframe.g?blogID...postID... - Välimuistissa

Tämä on Googlen välimuistitallenne kohteesta
http://www.blogger.com/comment-iframe.g?blogID=7863766153590431700&postID=5646226448767139183. Tämä versio sivusta tallennettiin 25. marraskuu 2009 08:01:31 GMT. Nykyinen sivu voi näyttää erilaiselta. Lisätietoja

Nämä termit näkyvät vain tälle sivulle osoittavissa linkeissä: adalmiinan 23 asiaa 

Vaikka olin nähnyt tuon aiemminkin, vasta tänään avasin siitä kaiken avattavissa olevan ja, kas kas, todellakin, tuosta Tekstimuotoinen versio -kohdasta löytyi kohdat Tallenna, Muokkaa, Kirjaudu ulos. No, minä kirjauduin ulos ja tilalle tuli: sinut on kirjattu ulos palvelusta.... sama toistuu kun menen uudelleen sivulle.

Kirjojen Noitia, mörköjä ja kummituksia Prinsessa -viikolla


Tuosta Lisätietoja kohdasta puolestaan löytyi kohta Säilötyt linkit ja Kuka linkittää sinuun? Minuun näytti linkittyneen Sukellus syvemmälle sosiaaliseen elämään ja sieltä luettavana oli 15.11.  Luupin alla -juttu, jossa pohditaan juuri näitä linkkejä.

Kaikki tallentuu ja moneen paikkaan.  En viitsi ajatella noita sulkematta jääneitä sivuja sen enempää tällä kertaa...  

Noitien, mörköjen ja kummitusten nurkkaa valmistellaan vielä tässä vaiheessa. Vasemmalla alhaalla violetti Noitimuslyhty.

Etukäteen sanottakoon, ennen kuin pääsen itse asiaan (huomenna, ylihuomenna, joskus),  että vasta viime viikolla tutustuin Facebookiin, mutta Irc-Galleria on tuttu jo monen vuoden takaa.

Facebook oli yllätyksen tuottava tuttavuus: ihmeen paljon sieltä irtosi tietoa ihmisistä ja ihmisten "kavereista" ulkopuolisellekin.  Olin joskus kauan sitten avannut Facebook -sivun ja todennut, etten pääse sinne kirjautumatta ja jättänyt asian sikseen. Nyt huomasin, että Googlehan tämänkin asian hoitaa ja naputtelin Facebookin jälkeen yhden tutun nimen ja siinähän se sitten olikin koko verkosto edessäni. Oli jo aikakin.


Verkkokurssin mahdolliseksi aiheeksi nousi jo viime viikon alussa pari vuotta sitten hautautuneen Monesa-hankkeen idea: Prinsessapäiväkirjat. Taustalla oli alueeni nuorisotyötä tekevien toimijoiden yhteisprojektisuunnitelma, jonka osa Prinsessapäiväkirjat olisi ollut. Prinsessapäiväkirjat-nimi johtaa ajatukset Meg Cabotin nuortenkirjasarjaan ja niistä Garry Marshallin ohjaamiin pariin elokuvaan, mutta sisällöllisesti sillä ei ole mitään tekemistä Cabotin kanssa vaan pikemminkin Miina Savolaisen kruunupäisen tytön kanssa.

Prinsessa -viikolla moni pieni tyttö (ja muutama poikakin) kävi pukeutumassa Adalmiinan tuomiin vaatteisiin ja kruunuun.

Idean taustalla oli tietysti oma päiväkirja-ja leikekirja- harrastukseni ja niistä juontuva halu jakaa itselleni iloa ja tyydytystä tuottanut asia maahanmuuttaja-tyttöjen kanssa (olin näyttänyt joitakin leikekirjojani yhteistyökumppaneille Pienryhmän perustaminen -koulutuksessa). Miina Savolaisen Maailman ihanin tyttö -luento samoihin aikoihin sai minut ajattelemaan, että itse asiassa leikekirjoissa ja päiväkirjoissa voi toteuttaa samaa voimauttavuutta, joista Miina puhuu valokuvien yhteydessä.

Verkkokurssiksi muunnettuna ideaa olisi yksinkertaistettava minimiin. Se olisi suljetun piirin (onko sellaista olemassakaan netissä?) blogi-kurssi, jossa kurssin tekniset ja sisällölliset tavoitteet olisi etukäteen kerrottu. Tehtävinä olisi vain blogin perustaminen, blogitekstin kirjoittaminen ja kuvien liittäminen blogiin. Ei mitään muuta. Muu merkittävyys tulisi kunkin osallistujan tuottamasta tekstistä ja itselle merkityksellisistä kuvista (joiden ei tarvitsisis edes aueta muille eikä niitä tarvitsisi selitellä). Kurssilaisten itsensä päätettäväksi jäisi haluaisivatko he jatkossa avata oman bloginsa ulkopuolisille.


Prinsessa -leikki ja paperilinna - keltainen linna on oikeasti onnittelukortti hääparille!
Sain muuten Tessieltä Maailman ihanin tyttö -kirjan syntymäpäivälahjaksi, kun se vihdoin ilmestyi.


Miina Savolaisen Maailman ihanin tyttö:
http://www.voimauttavavalokuva.net/






3 kommenttia:

nokisuu kirjoitti...

Googlen kuvahaku toimii juuri siten, että se etsii tekstin kuvasivuilta. Se ei suinkaan aina anna etsittyä kuvaa vaan kuva voi olla jotain aivan muuta jos samalla sivulla esiintyy hakulausekkeeseen sopivat sanat. Juuri hetki sitten etsin kuvaa Maggie Gyllenhaalista ja miehestään ja sain kuvahausta erään toisen pariskunnan kuvan, mutta kys. sivulla tekstissä mainittiin Maggie & co.

Adalmiina kirjoitti...

Kiitos Kattila taas valistuksesta! Huomaa että minulla on ihan perusasioissa yllättäviä tietovajeita. Nyt ymmärrän miksi Googlen kuvahaun kuvat ovat aina niin hulluja, ikään kuin aivan asian vierestä.

Kerropa minulle sekin sitten, että minne ne kuvat sitten katoavat ja miksi? Tarkoitan, että miksi siellä on niin paljon niitä tyhjiä ruutuja. Ovatko muutkin käyneet itse muuttamassa tilannetta ts. poistamassa blogistaan kuvia? Täytyy lukea noista jutuista lisää.

Siitä linkin upotusohjeesta. Onko siis tosiaan laitettava niitä << ja >>merkkejä? Sitäkö se tarkoittaa? En ole ehtinyt kokeilla, mutta minua on alkanut tosi paljon häiritä se että linkkini vaativat työtä, kun käyttäjäystävällinen upotuslinkki on keksitty. Ennen kurssin loppua opettelen, lupaan.

Hei taas, hyvää alkanutta viikkoa!

nokisuu kirjoitti...

Hei vain taas :) Kuvien muuttuminen valkoisiksi ruuduiksi voi johtua esim. jostain tekijänoikeus-jutuista. Viime vuonna muistelen Vuodatuksessa olleen joitain ongelmia blogipohjien taustakuvien tekijänoikeuksien vuoksi, minkä vuoksi kuvaa ei esim. näkynyt ollenkaan. Joskus myös jos kuva on vaikkapa bloggaajan photobucket-palvelussa ja se PB-tili on vanhentunut, kuvat voivat hävitä.

Linkkeihin tulee juurikin ne väkäset vähän sulkujen tapaan eli itse sanon, että tämä < on kiinni ja tämä > auki. En tiedä näkyvätkö nämä vielä, kun olen postittanut vastauksen, mutta periaatteessa ne menisivät näin < a = "linkin url " > sivun nimi < / a > . Ota tyhjät pois välistä.