torstai 31. joulukuuta 2009

Wikit tiedonlähteenä

Minulla meni järkyttävän kauan aikaa näiden wikien kanssa. Tämä on vain itsekriittinen toteamus eikä viittaa mitenkään tehtävän sisältöön. Nopeamminkin olisi voinut suoriutua.

Oli vähän samantapaista kuin silloin, kun tutustuimme keskustelupalstoihin. Tällä kertaa wikit näyttäytyivät nimittäin hieman raadollisemmassa valossa kuin edellisessä tehtävässä.  Hienoa, että saa itse valita esiteltävän wikin, mutta haluaako sitä jotakin ihan randomia esitellä, joten tuli selattua niitä lähes kyllästymispisteeseen asti. Aiheen mukaan, kielen ja artikkelimäärän mukaan, nimen perusteella jne.

Lopulta, monen melko mukavan wikin jälkeen, löytyi wiki, jonka tallensin deliciousiin: LyricWiki. Kirjastolaisena tällaiset olisi pitänyt tietää jo aiemmin, seuraanhan joitakin musiikkisivujakin netissä. Ihminen vain ohittaa sen mitä ei ole tottunut noteeraamaan. Tuo wikiys on ilmeisesti ollut sellainen. No ei ole enää.

LyricWikin löysin lopulta, käytyäni ensin lähes kaikki vähänkin kiinnostavat luetellut aihepiirit läpi, aakkosellisesta luettelosta! Tässä on LyricWiki, ensimmäinen linkki vie WikiIndex -esittelysivulle,
toinen itse WikiLyric -sivulle, jonka nimi on matkan varrella vähän muuttunut, kuten osoitteesta huomaa.
http://lyrics.wikia.com/Main_Page

Miten löysin aakkosiin? No, WikiIndexin etusivun vasemmassa reunassa on Wiki Lists,
http://www.wikiindex.org/Welcome sieltä Subcategories, sieltä All. Siitä sitten rullasin alaspäin, alas, kunnes edessä oli next  2 000 - sieltä se osui silmiini! Totuuden nimessä on sanottava, että etsin sanoituksia monella eri tavalla, mutta vasta tuo pitkä tie vei perille. Toivon jonkun pääsevän täten helpommalla.

LyricWiki sisältää 889 440 sivua ja 800 000 laulun sanat! Luetteloituina on artisteja ja heidän albumejaan - ja kunkin albumin kappaleiden, laulujen, sanat.

Ei arvatenkaan ole ollut aivan ongelmatonta pitää tällaista wikiä, kuten toimittajien palstalta kotisivulla ilmeneekin. Olen iloinen että löysin vihdoin tämän wikin. Artisteilla on toki omia sivustojaan ja fanisivustoja, joissa sanoituksetkin, mutta tässä wikissä on koottuna sanoituksia, joita joutuisi etsimään kymmeniltä eri sivuilta.

Toisessa tehtävässä löytyi osumia nopeammin. Perehtyminen LibraryWikis -sivuston avulla kirjastojen asiakkailleen rakentamiin wikeihin oli mieluisa kokemus. Heti ensimmäinen esimerkki, St. Joseph County Library Etelä-Bendissä, Indianassa, oli antoisa. Tässä linkki kyseiseen wikiin:

Heti ensimmäisenä oli asiakkaille tarjolla Biography and Memoir, mikä tästä asiakkaasta oli oikein oivallinen tärkeysjärjestys. Tarjoilujärjestys on ovela sikälikin, että voisi kuvitella jonkun itseänikin vanhemman, wikejä ym. nettiaineistoja vielä vähemmän kolunneen, ilahtuvan ryhmittelystä, jossa heti alussa on jotakin, johon on tarttumapintaa. Laitan tähän vielä linkin tuon aihepiirin kirjoihin, sillä sisältö on raikas ja monipuolinen - asiaa on ajateltu monelta kannalta.

Tuo samainen kirjasto on koonnut Arts & Entertainment -sivuille (ks Main Page yllä) hyvän paketin aiheeseen liittyvää. Sivun oikeassa reunassa on mainio linkkiluettelo, taidehistoriaa ja -museoita. Tässä yksi kirjaston wikin tarjoama linkki, mainio opas Louvreen:

Oli varsin opettavainen tehtävä kaikkiaan. Kirjastoissa tehdään hienoa työtä myös wikisaralla. Mieleen tulee eräs kirjapuutarha, jossa pitäisi käydä vähän...kohentamassa.

Jeah!


Ei kommentteja: