tiistai 29. joulukuuta 2009

Wikit

Tehtävän alussa on luetteloituna blogin ja wikin ominaisuuksia. Blogi ja wiki ovat erilaisia ja siten eri tarkoituksiin sopivia. Totta. Nuo luetellut ominaisuudet ovat käytännössä näyttäytyneet kutakuinkin juuri luettelon mukaisina käytännössä.

Olen huomannut kyllä kirjastoilla (ja  muillakin) olevan myös yhteisblogeja, joissa sisällöntuottajia ja muokkaajia on useampia, ja toisaalta - en ole koskaan mennyt itse muokkaamaan omin päin kirjaston EkiWikiä, vaikka se olisikin sallittua. Vuosien varrella on vain pari kertaa tullut pyydettyä muistion kirjoittajaa tekemään muutoksia jo julkaistuun, mutta että itse olisin...niin pitkälle ei wiki-ajattelu tähän mennessä ole ulottunut.

Olen miettinyt tuota blogin yhteen suuntaan posottavaa luonnetta tämän muutaman kuukauden ajan, jonka olen itse ollut mukana bloggaamassa. Täytyy itse luoda kokonaisvisio siitä, mitä on tekemässä ja mitä merkityksiä tekemälleen antamassa, jotta voi ylittää päiväperhomaisen otteen bloggaukseen. Jotain isompaa piirtyy silti aina piiperryksen alta. Ihminen ja ihmisen elämä.

Olen tietoisesti yrittänyt pitää yhteyttä blogitekstien välillä, vaikka, kuten aivan oikein tehtävän johdannossa todetaan, viittaaminen aiempaan tekstiin on hankalaa ja toisarvoista uuden tekstin tuottamiseen nähden. Kurssimme kaltaisessa pienehkössä ryhmässä toisten blogeihin viittaaminen onnistuu, mutta toisten blogien kommentteihin viittaaminen menee jo hankalaksi, joten tuo ulospäin viittaaminen on luontevampaa. Seurustelu avartuu koko ajan ulkopuolella olevan puolelle ja hyvä niin.

Ja sitten tehtävän wikeihin, joita tutkin jo ennen joulua, mutta vilkaisin uudelleen ja totesin asioiden säilyneen oletetuksen mukaisesti suht samoina parin viikon ajan!


Albanyn kreivikunnan yleisen kirjaston henkilökunnan wiki
http://albystaff.pbwiki.com/   vaikuttaa visuaalisesti niin umpinaiselta, kliinisen asialliselta ja tarttumapinnattomalta, että valitsin lähemmän tarkastelun kohteeksi visuaalisesti kiinnostavamman wikin eli Minnesotan yliopiston henkilökunnan wikin https://wiki.lib.umn.edu/ - vaikka päivämäärä etusivulla onkin 14.12. Ajankohdan huomioiden se on ihan ok.

(Haluan sanoa Albany County Library Staff wikistä sen, että esim. lasten toimintaa ja kokoelmia koskevat asiat ovat sinänsä ihan ok, täyttä asiaa, mutta päivitykset vuodelta 2008. Jos asiat voimassa, jonkun olisi vain pitänyt käydä päivittämässä jutut. Pari kuvaa ja hieman väriä olisi elävöittänyt sinänsä hyvää sisältöä.)

Minnesotan yliopiston henkilökunnan wiki on hieno ja kutsuvan näköinen. Ulkoasulla, jäsennyksellä, väreillä ja päivitetyllä vaikutelmalla on suuri merkitys. Wiki-pohjana on syksyisten upeanväristen pihlajanoksien keltaiset ja oranssit lehdet ja pihlajanmarjat. Niiden väreistä on saatu wikiin eri osioiden värit. Tällaisesta pidän. Tätä wikiä olisi mukavaa lukea milloin vain. Heti alussa (About the Wiki) kerrotaan Wikin historia eli miten sen käyttöön päädyttiin vuonna 2004. Varsin käyttäjäystävällistä ja perusteellista. Silti kaikessa on hyvin toimitetun helppouden tunne.

Muistelin, että University of Minnesotan yhteydessä pitäisi olla Human Rights Library ja katselin sitä heti kotisivulta löytyväksi. Siellä onkin alhaalla osio blogisyötteitä ja linkki LexLibris (tosi mallikkaasti hoidettu blogi), mutta se johtaa Law Library Blawg´iin. Löydän lopulta etsimäni  Google mapin avulla, jonka wiki tarjoaa alueen kirjastoista ( vai oliko se jossain blogissa - en enää saa jäljitettyä, mutta kyseisen wikin kautta kuitenkin!).

Sekä wikissä että sen linkeissä kirjastojen blogeihin on hauskoja ajankohtaisia joulujuttuja (mm. joulupukin reitti ja Wikipedian artikkeleita pukin reitin varrella olevista kohteista). Borchert Map Library News puolestaan  kertoo, että he ovat saamassa harvinaisen kartan 1602 vuodelta, jossa Kiina on kartan keskiössä...

Wiki toimii näköjään tehokkaana risteysasemana eri tyyppisille tiedonlähteille. Vasemmassa sivupalkissa on mm. Blogs by Staff, josta aukeaa Libraries Blogs. Monien eri tieteenalojen kirjastojen blogeja. Kaikki eivät ole kovin tiheään päivitettyjä - kirjoituksia on jossain jopa suunnilleen vuoden välein, kuten kiinnostavan nimisessä Beyond Books -blogissakin. Blogi on silti vaikuttavan näköinen ja se vähä mikä siellä on, on kiinnostavaa. Myös Geology Library News sivulla Winter Library Workshop Series for Grad Student on vaivauduttu tekemään hyvännäköiseksi eli pohja on sävytetty yliopiston (kirjaston) väreihin sointuvaksi. Kauttaaltaan blogit näyttävät hyviltä ja kiinnostavilta.

Mutta wikistä itsestään - suunnitelmia, aikatauluja, kalentereita, luento-ohjelmia, tulevia tapahtumia ja vierailuja ym. ajankohtaista, kuten olettaa voikin. Information Literacy Toolkitissa on kirjastolaisille itseopiskeluohjeita, neuvoja, koulutusta ja delicious.com.tags alan käsitteistä. Muistioita en juuri nähnyt. Oli niitä, mutta ei ainakaan samalla tavalla kuin EkiWikissä... vai miten ne olisi voitu nimetä, kun en huomannut? Wikin feed/syöteosio päivittyy muutaman viikon välein, mutta muut osiot ilmeisesti useammin. 21.12. löytyi yksi päivitys.

Jos wikin tulisi olla sellainen, että se vähintään yhdelle ihmiselle merkitsisi sekä ensisijaista tiedonlähdettä että ensisijaista tiedon jakamisen välinettä, kuten eräs määritelmä wikin olemassaolon kriteereistä toteaa, täyttäisikö EkiWiki määritelmää? Ei ainakaan minun kohdallani. Tosin nykyään sieltä löytää kyllä tarvitsemaansa tietoa yhä useammin. Seudullisista asioista siellä ei ole paljoa tietoa. Kirjastot.fi -keskustelupalstakaan ei ole wikiin verrattavissa.

Keskustelujen perusteella HelMet kirjaston ruohonjuuritason työntekijöiden kesken  kaivataan yhteistä wiki-tyylistä sovellusta, mutta ilmeisesti siihen ei ole vielä valmiutta. Tiedonkulku kun on välineiden lisäksi kiinni tiedottamisen ja jakamisen halusta ja haluttomuudesta. Ilman muuta yhteinen teko-wiki tulisi HelMet kirjastossa olla jo nyt.

Wikisuunnittelumallit ovat ikäänkuin työrooleja, joilla wikinpidon tiimityö hoidetaan. Mallit ovat eri töitä ja tehtäviä, jotka jonkun on tehtävä, mikäli halutaan että wiki kukoistaa. Jotkut hommat luonnistuvat toisilta henkilöiltä lähtökohtaisesti luontevammin ja helpommin kuin toisilta (taipumukset, koulutus, oma innostus), mutta töitä on  monenlaisia. 90-9-1 malli on totta, mutta noihin pikku prosentteihinkin mahtuu erilaisia tekijöitä, joita rohkaisemalla voi aktivoida heitä lisäämään osallisuuttaan.

Kaikki nuo Wikin puutarhurit, velhot, keijut tai Zen-mestarit, kuten muutkin, vaikka satunnaisemmatkin lähettiläät, katselijat ja maailmanmestarit työskentelevät wikin hyväksi, toiset tietoisesti ja tarkoituksella, toiset vähemmän suunnitelmallisesti, mutta heidän apunsa ja antinsa kannattaa ottaa vastaan ja hyödyntää.

Kaikki roolit ovat tarpeellisia ja arvostan niitä kaikkia, mutta luettavuuden ja käyttäjäystävällisyyden vuoksi ulkonäköasiat eli oikeastaan  hahmottamisasiat nousevat kaiken muun tärkeän keskellä ensimmäiseksi silmiin. Onko kokonaisuus jotenkin hallittavissa? Näkeekö sivulle tullessaan heti kiinnekohtia ja rakenteita, joita seuraamalla sivu aukeaa sisällöllisesti? Onko sivu kiinnostavan näköinen? Onko siellä otsakkeita, kappaleita, kuvia, diagrammeja tai karttoja, jotka jäsentävät, havainnollistavat ja syventävät sisältöä? Onko kirjaesittelyssä kirjan kannen kuva mukana?

WikiZenMaster voi muuttaa wikin ulkonäköä, rakennetta ja luettavuutta paremmaksi. Usein juuri ylläpitäjä vaihtaa ulkonäön uuteen raikkaampaan, mutta paljon on nähty muutoksia, joissa uudistus on tuottanut uudennäköistä ja sujuvaa ilmaisua, mutta tylsää ja tasapaksua ulkoasua. Ollakseen mestari tai keiju, täytyy osata tehdä juuri oikeanlaisia muutoksia. Mutta mestariksi tulo vie tunnetusti aikaa. Oikeaa muotoa pitää etsiä. Wikiä voi aina parantaa, se ei tule koskaan valmiiksi.

Hyvää yötä!
Adalmiina

1 kommentti:

lyyravega kirjoitti...

Olitpas jaksanut ihailtavan laajsti perehtyä wikeihin. Jostakin syystä oma kärsivällisyyteni meinaa aina loppua wikien kanssa, vaikka muutamaa olen ihan työkäytössä kokeillutkin.

HelMet-wiki olisi hieno juttu, mutta olen kanssasi samaa mieltä siitä, että sen käyttöön ei ehkä olla (vielä) valmiita.