tiistai 29. joulukuuta 2009

Wikisuunnittelumallit

Wikisuunnittelumallit tarjosivat kiitettävän tuhdin paketin wikitietoa! Tuo wikisuunnittelumalli -termi ei vain vieläkään tunnu kuvaavalta. Piti tutustua ensin Wikipediassa Christopher Alexanderiin ja hänen kirjaansa The Timeless Way of Building, jotta ymmärsi pattern-käsitettä tässä yhteydessä.
http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Alexander

Wikisuunnittelumallit ovat wikien teossa tarpeellinen työkalupakki, josta wikiä mahdollisimman hyväksi ja toimivaksi hamuava saa vinkkejä ja neuvoja. Kahlasin läpi kaikki "mallit" ja totesin ne eri näkökulmiksi wikin perustamiseen, ylläpitoon, käyttöön jne. Kaikki kohdat olivat aiheen kannalta hyödyllisiä. Oikeastaan kyse on wikin perustajan tai ylläpitäjän muistilistasta, muistuttajalistasta. Mitä ainakin pitäisi huomioida? Mitä pitää välttää?  Olenko ajatellut tätä asiaa jo? Voisiko tästä olla apua? Etsin wikin toimimattomuuteen  ratkaisua, löytyisikö apua malleista?

Pidän luetteloa oivallisesti laadittuna (mutta sivua hiukan tylsän näköisenä tönkköine ruohoruukkuineen). No se ainakin tuli täysin selväksi, että wiki ei ole vain jotakin tiettyä vaan se taipuu moneksi. Käyttäjät ja ylläpitäjät määrittelevät, millainen heidän wikinsä on, mitä siellä on, mihin sitä käytetään ja ketkä sitä saavat käyttää.

Neuvot ovat joskus hyvinkin yksityiskohtaisia, mutta yleisesti ottaen monet neuvot parantavat wikin toimivuutta, madaltavat wikin aloituksen ja käytön kynnystä, auttavat aloittelijaa (FAQ), rohkaisevat käyttämään houkuttavia sitouttavia elementtejä wikissä, helpottavat wikin luettavuutta ja asioiden löytymistä (Oh That ym), auttavat erottamaan muokattavat osiot ei-muokattavista (ToDo),  auttavat jäsentämään wikiä, erityisesti sen kotisivua, josta lähes kaiken pitäisi selvitä alustavasti. Mistä tässä wikissä on kyse ja mitä tältä voi odottaa.

Ehkä on pakko valita tuolta välteltävän puolelta oma esimerkkini. Otan tuon Too much structure. Vaikka rakenne, ulkoasu ja suunnittelu ovat tärkeitä, tässä Too much structure -esimerkissä huomautetaan, että kaikkea ei voi etukäteen tietää. Wiki kehittyy ja sitä kehitetään käytön myötä. Liian valmiiksi kaavoitettu ei toimi. Käyttö ja käyttäjä saavat muokata wikiä oikeaan suuntaan. Ihan hyvä huomio. Hienoinkaan malli ei toimi kaikissa yhteisöissä - no sitä tässä ei sanottu, mutta siitähän on kyse. Oltava ilmaa ja muuntautumisvaraa.

Kun huomaa, että käyttäjät lisäävät sisältöä suunnittelijan kannalta "vääriin" paikkoihin ja jättävät jotkut sivut tyhjiksi, voi tarkistaa rakennetta. Ehkä on tullut tehtyä etukäteen liikaakin jaottelua. On hyvä aloittaa niin pienellä  ja yksinkertaisella rakenteella kuin mahdollista ja lisätä sitten tarpeen mukaan uusia osia. Siellä missä sisältöä syntyy, toiminta voi jatkua ja tyhjät sivut voi lopettaa.

Kun joku kohta sitten paisuu omaksi kokonaisuudekseen, sen voi irrottaa sellaiseksi. Tällöin asiasta ilmoitetaan yhteisölle sillä sivulla, jossa sisältö on ollut.

Wikiä voi kuin voikin siis verrata rakennukseen, joka rakennetaan eri käyttäjiä ja käyttöä ajatellen, mutta aina siinä on jokin ydinajatus, jonka ympärille kasvaa tarkoituksenmukaisesti toimintoja.

Hyvää yötä!
Adalmiina

Ei kommentteja: