maanantai 16. marraskuuta 2009

Tunturilla



Thanks: http://tuntsa.blogspot.com/2008_06_01_archive.html

jatkuu...

Tuo oli pelkkää hämäystä. Olisin halunnut kirjoittaa otsakkeeksi Kuutamolla, mutta kun ei ollut yhtään sopivaa kuvaa.  Koska kuvaksi valikoitui tuo hurmaava Tunturi MAXI, on lainattava pari sanaa mopokirjoista, sillähän tästäkin pääsee eteenpäin. Pääsen ihan kohta kurssitehtävien raportointiin, tällä viikolla.

Otetaan ensin Ismo Hannulan Ismon mopo-opus vuodelta 2006 (Atena Kustannus Oy):
"Olet ketjun mitan lähempänä mopojen maailmaa. Kyse on moporomantiikasta, jonka osia mopot ja niiden kuskit ovat. Turvallista vapautta, jonka tiimoilta voi tavata muita hurahtaneita, roikkua tuntikausia netissä tai kiertää rompepäiviä sen puuttuvan pellin toivossa. Tai vaan ajella paikasta toiseen. ---" (mts.4)

Kirja on viehättävästi, leikekirjanomaisesti, koottu kirjoittajan ja muiden mopovalokuvista; mainoskuvista; mittareiden, lamppujen ja muiden osien ja nippeleiden lähikuvista; muutamasta maisemakuvasta ja kaikenmaailman mopotarinoista. Hauska on muun muassa valokuva käytössä nuhjaantuneesta, vaaleanpuna-valkoisesta Sport mopedien huolto-ohje -kirjasta ja valko-oranssi aukeama, jossa mm. Solifer -mopomainos.

Toinen kirja voisi olla Juhani Seppovaaran Mopolla Suomeen (Otava, 2007) ja siitä vaikkapa seuraava randomilla valittu kohta:
"Mopo on monien elokuvien ja laulujen tähti. Tunturi-foorumille on listattu tunnetuimpia kappaleita: Sleepy Sleepersin Kesämopo, Juice Leskisen Napoleonin mopo, Eppu Normaalin Mopolla tähtiin, Freemanin Mopetilla maailmalle, Klamydian Mopolla suohon ja Liisa Akimofin Miten kauas mopolla pääsee. ---" (mts.56).

Tässäkin kirjassa on monia hienoja valokuvia, mutta pidän tosi huonona ratkaisuna sitä, että suuri osa kuvista on sijoitettu pienikokoisina vieri viereen sivun alareunaan. Ainakin tusina hienoa kuvaa olisi ansainnut suuremman koon ja lisää tilaa ympärilleen.

Ja tietysti tässä yhteydessä on mainittava Tuija Lehtisen nuortenkirja Mopo, jossa kuvataan mopojen tuunausta kymmenen pojan ja yhden tytön tarinoiden kautta.

2 kommenttia:

23 leijonaa kirjoitti...

Moi Adalmiina ja kiitos kannustavista viesteistäsi! Mun väsyneet bloksennukset huvittaa itseänikin, kun luen niitä päivä-pari myöhemmin (miten mä nyt taas noin menin möläyttämään?), vähän niinku arkielämässäkin. Mut viis siitä, niinku sanoit, lukijat saa tehdä valintansa, mehän vasta harjoitellaan.

Mopoista mulle tulee mieleen vaan niiden ajajat, nuoret nahkatakkiset selät. Mutta kas, olit valinnut Doisneaun kuuluisiman kuvan seinällesi, saman jonka mä olen työntänyt postikorttina kaakeliuunin luukun yläkulmaan. Kotona törmään siihen päivittäin, hauska sattuma :).

Adalmiina kirjoitti...

Kiitos kommentista! Hyvä mieli kivoista sanoistasi. Jatketaan taas aherrusta; kamppailen vaihteeksi teknisten ongelmien kanssa. Kukaan ei osaa selittää miksi blogitekstiotsakkeet pienenevät pienenemistään...
tapaamisiin, Adalmiina