maanantai 9. marraskuuta 2009

Delicious ja RSS


                                 Maalla, omenapuun vieressä: kaunis mutta piikikäs
Huh. Olipa kokemus.
Kurssiohjeet ovat erinomaiset. Kurssin vetäjien ja kurssilaisten avuliaisuus on ilmeistä. Silti vasta eilen illalla luin ohjeet ja tehtävät kyllin rauhallisesti läpi. Yhtäkkiä tajusin mistä on kyse! Miten piinaavaa olikaan viikolla miettiä asioita, joista ei saanut minkäänlaista otetta.

Oli mahtavaa kerätä aineistoa Deliciousiin ja RSS-syötteitä Gadget-palstalle. Kunnes. Palkki tuli täyteen. Blogeja, web-sivuja, RSS-syötteitä jne. alkoi vyöryä palkista ulos. Joka puolelle. Kun avasin täyttösession jälkeen blogini, käteni hikosivat. Siellä ui heti blogin nimen alla  23.10, tuijan23asiaa, Netlibris jne. Vähensin ensin RSS-syötteiden tarjoamat näkymät kolmesta kahteen - ei apua. Poistin Espoon kaupungin syötteitä - ei apua. Lopulta totesin, että tällä hetkellä sivupalkkiin mahtuu vain 13 erillistä osiota, ovat ne sitten blogeja tai mitä tahansa. Varmaankin asialle voi tehdä jotakin asetusten kautta, mutta en keksinyt mitä.

Espoon kaupungin sivuilla RSS on selkeästi sivun vasemmassa yläkulmassa ja sieltä löytyy joukko syötemahdollisuuksia, esim. kirjastot, jonka aion huomenna ehkä vaihtaa jaakkokeskarin tilalle, jotta vaikuttaisi uskottavalta julkishallinnon seuraamiselta. Mutta minne ne Ylen verkkouutiset saisin? Tyhjän tuntuista tilaahan tuossa olisi vaikka miten, mutta käytännössä se ei ole tyhjää vaan varattua.

Luovuin sitten niiden oranssien nappien metsästyksestä. Ihan mukavia ovat nuo kaikki tuossa oikealla noinkin. Pääasia että ovat. 

Kyllä RSS on hieno keksintö. On tosi kivaa saada ilman mitään vaivannäköä luettavakseen sitä mitä haluaa. Haluaisin heti perustaa ihan oman pikku uutislehden itselleni. Ja lukijoille tietty myös. Mitenkähän se mahtaa sitten tapahtua? Se tilan raivaus.



Kuvassa Catarina Kruusvalin Ellenin omenapuu -kirjan kansi. Kuvitus Catarina Kruusval, suom. Tittamari Marttinen, Tammi 2007.

Pakko sanoa pari sanaa tuosta Kirjasto Omenan kirjapuutarhasta. Olin vuoden 2006 lopussa työtoverini kanssa seminaarissa, jossa esiteltiin blogeja ja päätimme heti seuraavana päivänä perustaa Kirjasto Omenan kirjapuutarhan. Kävi vain niin, että työtoverini teki perustamistyön ja alkoi kirjoittaa blogiin; minä en päässyt koskaan toiminnan tasolle asti. Tänä keväänä kyseinen bloggaaja siirtyi toiseen kirjastoon ja minä pääsin ts. jouduin, koska luulin tekniikkaa hankalaksi, bloggaajaksi. Kesä alkoi vaihtua aavistuksissani jo syksyksi ja sitten huomasin tämän 23 asiaa -verkkokurssin. Sinne!

Kun 19.10. aloitimme kurssin, painiskelin itse asiassa tuon kirjapuutarhan blogipohjan kanssa. Blogilla oli kaunis vaaleanpunainen omenankukkatausta, mutta juuri 19.10. huomasin sen päällä punaista tekstiä, joka kertoi että - en enää muista mitä, mutta piti keksiä uusi pohja. Sitten kävikin niin, että osastoltamme löytyi yllättäen innokas bloggaajakandidaatti, joten Adalmiinan vinkit jäänevät jatkossa satunnaisiksi.

Tervetuloa uudet tehtävät vaikka vanhojakin on vielä vähän rästissä!

Ai niin.Täytyypä muuten ostaa Kaisa Hypenin toimittama kirja Kirjasto 2010 - Lukijat, tekstit ja verkko (BTJ, 2009). Näyttäisi olevan vasta Kauniaisten kirjastossa lainattavissa. Vinkin tästä kirjasta (mutta emme sen ostamisesta) saimme mesessä 3.11. Muutoin mese mietityttää.

Adalmiina

2 kommenttia:

Tuijan23asiaa kirjoitti...

Sä olet kuule ihan kartalla nainen! Terveisin kateellinen kollega. Nähdään Rikussa perjantaina, eikö?!

Adalmiina kirjoitti...

Hei Tuija! Nähdään ilman muuta perjantaina. Kivaa.
Adalmiina