sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Toiset ihmiset tiedonlähteenä


Adalmiina Korkeasaaressa, kuten myös Verkon läpi -, Lepäävä tiikeri - ja Pienin askelin eteenpäin -kuvissa


Toiset ihmiset. Tiedonlähteenä. Delicious. Bookmarks.
Olen surffannut yhteensä 14 tuntia netissä tiedonlähteitä etsimässä. Suutani kuivaa. Välillä vesi on likaista ja olo muuttuu huteraksi. Tutkin tuttujen ja tuntemattomien tallentamia linkkejä. Poistan joitakin omia tallennuksiani, koska huomaan saman tagin takana henkilöitä, vaikkakin toisella mantereella asuvia, joiden muita tallennuksia en halua lähelleni missään muodossa. Poistan vahingossa hyvänkin linkin. Käyn lisäämässä sen uudelleen. Yritän lähettää Ailalle linkkivinkin. Ai hänellä oli se jo. Lähetän toisen. Meniköhän se perille. Ei mennyt. Lisään itselleni jonkun lisälinkin. Aika kuluu. Mitään ei tapahdu. Paitsi että tiedonlähde kuivuu.

Johtopäätöksiä. Pidän omat delit max 50 kpl paikkeilla. Pidän luetteloa työkaluna ja poistan sieltä ne, joita en tarvitsekaan, vaikka tallentaessani luulin tarvitsevani tai jotka ehtivät jo olla hyödyksi. Poistin muutaman You Tube -tallennuksen, koska huomaan, etten ehdi kirjoittaa niistä mitä olin aikonut. En liitä tehtävänannon ulkopuolella muiden linkkilistoja sellaisenaan itselleni vaan poimin heiltä muutamat itselleni tarpeelliset linkit. Enhän kloonaa muutakaan valikoimatta, edes parhailta ystäviltäni, miksi sitten linkkejä. Muutamien yhteisten mielenkiinnon kohteiden lisäksi ihmisillä on aina niin paljon eriäviäkin kiinnostuksen kohteita, että on kenties helpompaa poimia joukosta muutama kohde kuin poistaa isosta joukosta ei-toivotut? Riippuu tapauksesta.


Onko joku lähettänyt minulle linkin? En huomaa missään mitään, olenko sokea?
Kahvilaksi en tätä vertaisi. Sokkotreffit? Ilmoitustaulu? Vakavasti otettuna ihan ok työasioissa ja ystävien kesken.

Tagit 23asiaa, 23things, learning2.0libraries. Eri puolilla maailmaa sadat kirjastolaiset, opettajat, koulukirjastonhoitajat ja jopa koululaiset tahkoavat näitä samoja 23 asiaa. Jotenkin hupaisaa, liki tuttavallista, silti ulkokohtaista yhteisöllisyyttä.
Huomaan 23things antavan 4 582 Bookmarks, learning2.0libraries 456 Bookmarks, 2009-10 tagilla 803 Bookmarks...ai mutta sitähän ei kysytty vaan 23asiaa. 23asiaa; 600 Bookmarks. Aihepiirit? Kirjastoa, web 2.0 ympäriltä kaikenlaista. Learning2.0libraries tagilla tulee paljon kouluun ja opetukseen liittyviä linkkejä.

Valtavasti lopetettuja blogeja tulee vastaan. Kurssi on käyty, tehtävät suoritettu (voi miten hienosti jotkut ovatkaan paneutuneet tehtäviin!), good bye 23asiaablogi! Alan tehdä jo surutyötä. Niinpä niin, mitenköhän se blogi häivytetään? Näen jäljelle jääneistä, hylätyistä blogeista kunkin ihmisen opintomatkan. Oma matkani on vielä kesken.

(Yöllä 00.30 alapalkissa vilkkuu. Mitä, mitä ihmettä? Clara? "Oletko tosiaan vielä valveilla?", kysyy tosiaankin Clara yön pimennosta. Olenko taas jättänyt vahingossa mesen auki? Olin. Kuten blogit ja muutkin kirjautumiset. Tuntuu hätkähdyttävältä, kun on matkalla  Yahoon kautta Deliciousiin ja se huikkaa Hi Adalmiina. No niin, Olin päivällä tutkinut meseä ja pohtinut miten, miten ihmeessä saisin pysymään siellä tiedon, etten ole koko ajan available, koskapa en ole. Siinä sitten huomasin Claran ajat sitten jättämän tervehdyksen (näin tulkitsen) ja vastasin siihen. Ja jätin mesen auki.)

Poimi sitten joku... Otetaan vaikka tämä Hagrid's Summer 23 Things. 23-bloggari on 21.8.2009 kirjoittanut aiheesta Thing 21 - Learn about Wiks. Hän on liittänyt kuvaksi alla olevan bussikuvan. Kuvan yllä lukee: Wiki-wiki from the Hawaiian word for really fast. Kuvan alla lukee: Hawaii airport bus: Wiki-Wiki.
Mitä sanoisin tästä linkistä? Linkki on erään yhdysvaltalaisen koulukirjastonhoitajan, John Haugenin kurssiblogi ja sen aloituskuva ja muutamat sanat blogin alussa kiinnittivät huomioni + tuo ihana kuva, joka tuo mieleen Barack Obaman ja hänen lapsuutensa muutamat vuodet Hawaijilla. Siksi.


Thanks: http://hagrid23.blogspot.com/
photo: Wiki-Wiki!!! by Andrew Laing. Flickr.com January 25, 2007


1 kommentti:

Epeli kirjoitti...

Tätä oli hauska lukea. Ihan yhtä sekavat fiilikset jäi mullekin tuon delin verkostoitumisominaisuuuksien kokeilun jälkeen.

Elina