lauantai 9. tammikuuta 2010

Facebook



Tuo vasemmalla oleva aikajana on peräisin kurssimme Facebook -tehtävän saatteena annetusta
D. Boydin  ja N. Ellisonin artikkelista Social network sites: Definition, history, and scholarship
osoitteesta
http://jcmc.indiana.edu/vol13/issue1/boyd.ellison.html
ja se kuvaa sosiaalisen median eli merkittävimpien netissä toimivien sosiaalisten verkostojen lyhyen historian alkaen vuodesta 1997, jolloin käynnistyi Six Degrees.com, vuoteen 2006, jolloin Facebook alkoi toimia kaikille avoimena.

Varsin lyhyessä ajassa on tapahtunut paljon. Verkkokommunikointi on mullistanut yhteydenpidon ja verkottumisen. Sosiaalinen media ei sinänsä ole kovin kuvaava ilmaisu. Social Network viittaa paremmin kohteeseensa, koska net-käsite liittyy niin keskeisesti internetin vuoksi ilmiön päämediaan.

Valtavasti aineistoja oli tässäkin tehtävässä, mutta vaikka monia kohtia tekisi mieli kommentoida yllämainitusta artikkelista ja siinä esiintulevista asioista, tyydyn ehkä vain toteamukseen, että Facebookin kaltaiset verkostot ovat tulleet jäädäkseen, kehittyäkseen, muotoutuakseen uusien teknologioiden myötä uusiin, toistaiseksi vain aavistettaviin muotoihin. Tällä hetkellä Facebook on number one, mutta kuka tietää missä olemme parin vuoden kuluttua, puhumattakaan kymmenen vuoden kuluttua.

No eikö minusta tunnu oudolta olla ulkona noin keskeisestä ja yleisesti käytetystä verkostosta? Miksi en käytä hyväkseni ilmaista palvelua, jossa saisin itse päättää mihin sitä käyttäisin ja keiden kanssa?

Hankin oman kännykän vasta pari vuotta sitten, aloitin bloggaamisen pari kuukautta sitten, hankin oman läppärin pari kuukautta sitten, uuden digikameran noin kuukausi sitten. Ehdin, jos saan elää, hypätä vielä johonkin uuteen tulevaan verkostoon, jos siltä tuntuu.

Yksityishenkilönä pidättäydyn toistaiseksi mm. Facebookista, mutta jo nyt olisin valmis toimimaan siellä työn puolesta. Samalla tavalla suhtauduin bloggaukseenkin, kun kuulin siitä, mutta meni aika monta vuotta ennen kuin ryhdyin tähän. Ja tämäkin on kuitenkin verkkokurssiblogi eikä aivan yksityisesti perustettu.

Vaikka olen kriittinen, en ole kehitysvastainen. Päinvastoin. Toin edellisissä tehtävissä esiin nihkeää suhtautumistani tiettyihin peleihin ja tiettyihin piirteisiin IRC-galleriassa eli ilmaisin hyvin hillitysti samantapaista mitä Reino Nordin perustellessaan  kieltäytymistään Salkkari-roolista ja 4 000 euron kuukausituloista: koska hän pitää sarjaa "ideaköyhänä paskana". Myös Facebookissa on paljon vastenmielisiä piirteitä, mutta ideaköyhäksi sitä ei voi moittia, joten antaa nyt olla. Idea on kuitenkin ok.

Tämän Facebook- kurssitehtävän juonnossa on sanottu paljon paremmin se, mitä eilen tuosta Galleriasta yritin kolmantena kohtana sanoa, vaikka siellä mainosten osuus on suuri (viikon pienehkö viipale- tai ruutumainos etusivulla maksaa mainostajalle 11 000 euroa ja niitä erityisesti pelifirmoilla on varaa maksaa viikosta toiseen, taukoamatta)
"Merkittävämmin tuloja irronnee käyttäjätietojen analyysistä eri tarkoituksia varten; tuotekehitys, markkinointi, mielipidetutkimus ja sosiaalisten ryhmien analyysi ovat ilmeisimpiä käyttäjätiedon sovelluskohteita. Kolmensadan miljoonan facebookkaajan itsestään kertomat asiat, sekä käyttäjien muodostama sosiaalinen verkosto muodostavat vertaansa vailla olevan tutkimusaineiston. Facebookin käytöstä ei tarvitse maksaa rahalla, vaan maksuvälineenä ovat omat tiedot ja tekemiset."
Mutta, kuten juonnossa hyvin todetaan, 
"Omaa profiilia rakentaessaan voi päättää, kuinka suuri tämä maksu on."
Tehtävään kuuluu laatia pohdiskeleva yhteenveto seuraavasta Wirkamiehet Werkossa Workshop -seminaariraportista, rapoajana troppone (Teemu Ropponen):
http://www.qaiku.com/channels/show/seminaarikannu/view/1de8ca4dcce8b268ca411de919b65fca1b331373137/

Ensimmäiseksi puheenvuoro on Marko Forssilla, "Fobballa", nettipoliisilla, joka toimii IRC-Galleriassa. Hän oli esittelemässä toimintaansa Ylen seminaarissa syksyllä, joten siltä osin oli jo tietoa toimintatavoista. Kävin kurkkaamassa blogia, josta tässä WWW-seminaarissa puhetta. Myös Facebookiin kuulemma tulossa poliisi. (Miksipä ei. Verkot ovat aivan kuten kaikki muukin yhteiskunnassa. Siksi kirjastonkin pitää olla niissä.)
Virkamiehen roolin hän näki selkeästi siviiliroolista poikkeavaksi (Facebookissa vain ystävät), vaikka ollaan rentoja ja avoimia verkkokontakteissa.

Seuraava puhuja oli MariKoo ja aihe Nettielämää ja käytöstapoja. Hänenkin bloginsa kävin katsastamassa. Hän on ollutkin jo aiemmin meidän tehtävissämme esillä. Hän puhui mm. nettimaineesta ja mistä se kertyy. (Samasta aiheesta puhui myös Tuija Aalto (Nettielämää) Kirjamessuilla, Tarukin haastatteli häntä!) MariKoon osuus on niin sirpaleina rapossa että lainaan hänen omaa blogiaan, kiitos:

"Ja jos poliisikin pystyy toimimaan IRC-Galleriassa, niin mikseivät muutkin virkamiehet kykenisi osallistumaan? Forsskin on ”vain” mennyt mukaa eli alkanut toimia verkossa itse ja sen myötä opetellut nettielämää, aivan kuten minäkin. Kun on itse mukana, niin näkee netin mahdollisuudet ja hyödyt. Terveellä järjellä ja harkinnalla voi jo pitkälle päätellä esim. sen, mihin keskusteluihin kannattaa lähteä mukaan ja miten.
Tietysti virkamiestoiminnassa on omat hankaluutensa, joten todella hienoa, että aihetta pohditaan eilisen työryhmän kaltaisissa tilaisuuksissa."
 http://www.marikoistinen.fi/2009/08/20/poliisi-on-lasna-irc-gallleriassa-virkamiehet-pohtivat-nettikaytantoja/

Ryhmätöissä pohdittiin virkamiehen roolia sosiaalisissa medioissa. Millaisia ohjeistuksia tarvitaan ja tarvitaanko mitään ohjeistuksia. Tuodaan esille se, että nuorisotoimet tekevät Irc-galleriassa ja Habbo hotellissa erittäin ansiokasta työtä (totta). Samuel Rinnetmäki oli mukana myös aika pitkään ja esitti ennen poistumistaan aika hyvän yhteenvedon virkamiehen tavasta olla sosiaalisessa mediassa eli mitä huomioitava roolista, tietoturvasta ja käytöstavoista. @macekin on mukana keskustelussa ja kertoo mm. sen että kirjasto-chat on olemassa ja toiminnassa, ollut jo jonkin aikaa yms.

Mielestäni jokainen keskustelija toi pohdiskeluun hyviä pointteja, teki hyviä kysymyksiä ja keskustelua seuraamalla tuli itsekin käyneeksi asiat läpi, kuten jokaisen kirjastolaisen tulisikin.

Kirjastot.fi sivun keskustelun samasta aiheesta kävin myös läpi. Viimeinen viesti, Seppo Verhon kommentti 5.1.2010 sisälsi linkin, jossa mm. esitellään kahdeksan kirjaston tapa käyttää sosiaalista mediaa:
http://suomenkirjastoseura.fi/etusivu/lehti/vertaistieto?modeyksi=yksi&teksti_id=15209

Kirjastoprofiileja Facebookissa ovat ainakin seuraavat:
http://www.facebook.com/hclib
löysin sen Kristan  jutusta, alla linkki
http://librarianrocks.wordpress.com/category/facebook/
sitten Hangon:
http://ja-jp.facebook.com/pages/Hanko-Finland/Hangon-kirjasto-Hango-bibliotek/166314134253


Tämä ylläoleva kuva on tuolta Hangon kirjaston Facebook-sivulta.


Pirkkalan:
http://zh-hk.facebook.com/pages/Pirkkalan-kirjasto/6256973417

Kommentit kurssikavereihin kirjoituksiin (2 kpl) teen huomenna.


Kiitos, kiitos Tessie! Tuli ehjänä perille ja on aarre!
Voi parhaiten!

 Terveisin 
Adalmiina 

Ei kommentteja: