lauantai 3. huhtikuuta 2010

Pääsiäinen ja Kauimpana kuolemasta

Kiitos Päivi suklaamunista. Ne odottavat sunnuntaihin tuossa pussissa olohuoneen pöydällä.

Paketoin jo avatun lahjan koristeeksi samanväristen esineiden seuraksi pöydälle. Lahja oli japanilaisilta kirjastovierailta maaliskuulta. Riisikeksejä.

Kuvassa yksityiskohta Coraline-DVD:n alkukuvista.
Minun pitäisi saada uusia villasukkia...mutta Coraline pääsee kohta Kirjapuutarhaan.

Helmihyasinttien levollista sinisyyttä. Kevättä.


Kuva kannesta.

Elina Hirvosen Kauimpana kuolemasta (Avain, 2010) sopii Pääsiäiseen ja pitkäänperjantaihin. 

Kirja on teemoiltaan lähellä Sofi Oksasen Puhdistusta (WSOY, 2008). Puhdistuksen henkilöt ovat aikuisia, Kauimpana kuolemasta -kirjassa on enemmän lapsia. Puhdistus on taidokkaammin rakennettu, vähemmän viihteellisiä kohtauksia sisältävä ja siten rehellisempi, mutta Kauimpana kuolemasta -kirjassa on mukana kauneutta, jota Puhdistuksesta puuttuu. Runollisuutta, joka tekee joistakin kuvista unohtumattomia, mutta joka toisissa kohdissa kääntyy itseään vastaan - tärkeäkin huomio hiipuu. Ystävyyttä, koskettavasti ja komeasti kuvattuna.

Puhdistuksen maisema on harmaa ja sateinen, Kauimpana kuolemasta -kirjassa aurinko paahtaa ja kuivaan hiekkaan jäävät jalanjäljet katoavat nopeasti. Samat miehet ovat asialla molemmissa. Samat koskaan katumattomat. Sama järjestelmä vaikka yksityiskohdiltaan erilainen. Sama eriarvoisuus, sama arvottomuus, sama kärsimys.

Mitä tekemistä tällä on Pääsiäisen ja pitkänperjantain kanssa? 
Julmuus, säälimättömyys, kärsimys, kuolema. Lasten kohdalla myös sielun murha.
Jos pitkäperjantai on kidutettujen, häväistyjen, pilkattujen, sorrettujen, piestyjen ja ristiinnaulittujen muistoksi vietettävä hiljentymisen päivä, hyvä. Sellaisena itse sitä vietän.

On erittäin vaarallista, vastenmielistä ja väkivallan kuvastoa ylläpitävää jumittua historiallisen tarinan ristiinnaulitsemistapahtumaan. Yhden historiallisen henkilön kärsimyksen vuoksi ei saa ummistaa silmiä muiden kärsimykseltä. Esimerkiksi lasten, naisten, nuorten tyttöjen ja poikien pahoinpitelyiltä ja hyväksikäytöiltä. Pitäisi keskittyä todellisiin asioihin. Keskittyä muuttamaan asioita. Muuttamaan rakenteita, lakeja, kasvatusta, asenteita.

Tessieltä 11 -12-vuotiaana saatu lautanen.

Adalmiina

Ei kommentteja: