lauantai 20. helmikuuta 2010

2+3 - Prinsessablogit ja Prinsessuus

Prinsessablogit
Prinsessablogit -verkkokurssi on teini-ikäisille tytöille ja nuorille naisille tarkoitettu kurssi, jolla käsitellään tyttöyttä, naiseksi kasvamista ja myönteistä omakuvaa prinsessuus-käsitteen avulla. Kurssi toteutetaan blogimuotoisena. Prinsessablogit-kurssiblogissa esitellään kurssin rakenne ja osatehtävät. Kurssiblogiin voi lähettää kommentteja ja kysymyksiä. 

Prinsessablogit -verkkokurssin tavoitteena on opettaa bloggauksen avulla itsensä voimauttamista, hallittua itseilmaisua ja kunnioittavaa vuorovaikutusta netissä, turvallisessa pienessä piirissä. Kurssi voidaan järjestää myös tytöille, jotka aiemmin netissä liikkuessaan ovat joutuneet vaikeuksiin ja opettelevat kurssin avulla uuden, vastuullisemman tavan toimia siellä, ja saavat kurssilla siten korjaavia kokemuksia nettiympäristössä.  Verkkokurssilla opitaan myös voimaannuttavaa kuvien katselua ja analysointia (haluttaessa myös kuvaamista), tutustustumista Flickr-kuvapalveluun /LibraryThingiin sekä opetetaan esimerkkien avulla käyttämään niitä voimaannuttavaan itsetutkisteluun ja omaksi iloksi.

Kurssin rakenne:
  •   Blogin perustaminen
  •   Kuvan liittäminen blogiin + blogitekstin kirjoittaminen (noin 30-50 esivalitusta kuvasta*)
  •   Kolme uutta kuvaa + blogitekstiä (noin 30-50 esivalitusta kuvasta)
  •   Kommentoiminen (kommentti ensin omaan, sitten toisen blogitekstiin tai vaihtoehtoisesti kurssiblogiin;  kommentointimahdollisuus vain ryhmän sisällä))
  •   Library Thing tai Flickr (riippuen ryhmästä)
  •   Kurssin palaute- ja yhteenveto                               
* Esivalitut kuvat on valittu prinsessuutta, voimaannuttavuutta, tyttöyden ja naiseuden myönteisyyden tukemista edistävin perustein; niissä on paljon kauniita luontokuvia samoin kuin kodikkaita sisätilakuvia, sympaattisia kuvia luontoon sulautuvista rakennusksista; sadunomaisia maisemia; ornamenttikuvioita; koristeellisia, upeita, kauniita erityylisiä ja eri aikakaudelta olevia pukuja. Kurssiin osallistuva tyttö sijoittaa itsensä kuvaan, pukee itselleen kuvitteellisen puvun ja mielikuvaharjoittelee prinsessuutta eli rakastettuna, kauniina ja hyvänä olemista; eheyttää siten itse itseään ja oppii näkemään itsensä sellaisena, joksi hän voi tulla. 


Valittuaan kuvan, hän kirjoittaa mitä näkee kuvassa, miten näkee itsensä siinä, miltä hänestä tuntuu, mitä hän toivoo ja mitä aikoo seuraavaksi tehdä. Tarina tukee tytön selvänäköisyyttä itsensä ja oman toimintansa suhteen. Hän oppii tunnistamaan ja nimeämään tunteitaan. Kuvien ja tarinoiden kautta hän voi turvallisesti  tutkia ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Tarinoissa ei kiroilla. Puhutaan prinsessalle sopivaa kieltä eli itselle ja itsestä puhutaan kauniisti. Itselle kauniisti puhumisen tarkoitus on sisäistää tapa kannustavaksi mielensisäiseksi minäpuheeksi.


Prinsessablogit verkkokurssi opettaa erilaiseen itsensä näkemiseen ja esittämiseen kuin mihin esim. IRC-Galleriassa tai muualla netissä on kenties totuttu.

Prinsessablogit ei ole voimauttavaa valokuvausta eikä valokuvaterapiaa, mutta molemmissa on aineksia, joihin kannattaa tutustua, erityisesti voimauttavan valokuvan metodiin.
Valokuvaterapia on oikeissa käsissä ok, mutta ei amatööriharrastus. Prinsessablogien yhteyteen otetaan vain hyvin yleistajuinen artikkeli periaatteista
ja esimerkki asiallisesta erikoistumiskoulutusmahdollisuudesta (Turun yliopisto) http://www.tkk.utu.fi/taydennyskoulutus/sote/valokuva_erikoistumis/

Prinsessuus

Prinsessuus on jokaisessa tytössä. Prinsessuus on tyttöyden ydintä. Jokainen tyttö on prinsessa. (Jokainen poika on prinssi.) Prinsessuus on koko ajan olemassa, mutta siitä voi tulla tietoisemmaksi. Prinsessuus on sitä että tietää olevansa arvokas ja arvostaa itse itseään. Prinsessuus ei ole toisilta pois. Prinsessuus on tasa-arvoa. Prinsessuus on vapaa sukupuolistereotypioista. Jokainen määrittelee prinsessuuden itselleen parhaiten sopivalla tavalla. Prinsessuus voi eri ikäkausina saada erilaisia painotuksia mutta se on pohjimmiltaan aina levollisuutta itsessä, myönteistä itsetuntoa, iloa.

Prinsessuus-käsite määritellään verkkokurssilla kustakin osallistujatytöstä käsin. Prinsessuus on henkilökohtainen kokemus. Verkkokurssilla opetellaan myönteisiä tulkintoja itsestä. Vallitsevat prinsessa-käsitykset kyseenalaistetaan ja selitetään uudelleen. Prinsessuus ei ole itsekkyyttä, ilkeyttä, julmuutta tai pinnallisuutta. Prinsessuus ei ole kaupallista. Prinsessuus ei ole nöyristelyä tai alemmuutta; verkkokurssilla opitaan jämäkkyyttä ja nöyryyttä oikeiden asioiden edessä. Prinsessalle oikeita asioita ovat kauneus, hyvyys, oikeudenmukaisuus. Nämä käsitteet käydään läpi pohdiskellen niitä yhdessä. Opiskellaan esimerkkien kautta, mitä voisi olla nykyajan hybris.

Jokainen verkkokurssilainen määrittelee itselleen voimauttavan prinsessahahmon ja voimauttavan ympäristön (kuvien avulla ja omilla sanoillaan). Hän rakentaa itselleen voimapiirin, jonka yksityiskohtia ei tarvitse (ei oikeastaan pidäkään) paljastaa muille. Rakentamalla mielensisäisen prinsessuuden, osallistuja oppii hallitsemaan mielikuviaan ja vähentää siten korvike/pakotoiminnan osuutta elämässään - tarkoitus on päästä siitä kokonaan eroon (esim. kun hän kohtaa pettymyksen, se ei ole todiste hänen huonoudestaan tai arvottomuudestaan, eikä johda häntä hakkaamaan toista tyttöä tai juomaan holtittomasti; se ei myöskään johda häntä sallimaan ketään toista, esim. poikaystävää, kohtelemaan häntä kuin ilmaa tai puhumaan hänelle halventavasti.)



 Katja Tukiaisen "halusin olla prinsessa"-albumin kansi. Kustantaja Suomen Yrityslehdet Oy, 1999.


Toivottavasti Katja Tukiainen ei pahastu, mutta  prinsessuuden syvintä olemusta voi valottaa sen eräältä nurkalta kurkistaen,  Katjan hurmaavaa "halusin olla prinsessa"-albumia hyväksikäyttäen. Katja Tukiainen on taidemaalari, kuvittaja ja sarjakuvantekijä. Hänen käyttämänsä värit ovat ihania! Tässä Tietoja Katja Tukiaisesta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Katja_Tukiainen
http://www.myspace.com/katjatukiainen
http://www.katjat.net/fair/fair.html

Alla muutama aukeama albumista (värit eivät vastaa alkuperäisiä):

Sarjakuvatarinassa käydään läpi kaikkia niitä asioita, joita päähenkilötyttö tarkoittaa sillä, että haluaa olla prinsessa, joita hän tietää liittyvän prinsessoihin ja keinoja, joilla hän tavoittelee jotakin osaa prinsessuudesta ja lopulta niitä ilmiöitä, joissa hän testaa haluaan ja niitä kokemuksia, joissa hän löytää prinsessuutta. Jokainen neljän ruudun strippi alkaa "halusin olla prinsessa" - ruudulla ja päättyy kommenttiruutuun. Luettelen seuraavassa Katja Tukiaisen kommenttiruutujen tekstit:
" isä sanoi että aina saa haluta"; "ja olinkin Kahvipussin tuoksuinen"; "mutta ruusut eivät kietoutuneet linnan ympärille"; "ja äiti toi vintiltä kaikki patjat"; "mutta en jaksanut nukkua sataa vuotta"; "ei haitannut vaikka prinssi ei tullut"; "halusin olla prinsessa ja prinssi"; "aasialainen prinsessa"; "sammakkoni oli Elvis"; "en halunnut enää olla prinsessa/ halusin olla cowboy"; "en kultakutri"; "tiesin ettei prinsessojen tarvitse käydä vessassa"; "vaikka prinsessat kihlataan lapsina"; "niin halusivat muutkin"; "en kuningatar"; "se kävi yhä vaikeammaksi"; "jollekin"; "vaikka minulla oli vatsan turvotusta"; "silloin tällöin"; "halusin olla arkipäivän prinsessa"; "halusin taas olla prinsessa/ nyt meitä oli kaksi"; "halusin yhä olla prinsessa /ja oi totisesti niin olinkin".
Lopussa pienestä tytöstä naiseksi kasvaneella päähenkilöllä on kaksi lasta.

Tarinan opetus: prinsessuus on elämänhalua, tahdonvoimaa, ennakkoluulotonta kokeilua, myytinmurtamista, oman tien etsintää, oman elämän haltuunottoa, itsekunnioitusta, naiseksi kasvamista, aikuisuuden avautumista, onnea, jopa äitiyden kokemusta jos hyvin sattuu.

 
Katja Tukiaisen "halusin olla prinsessa"-albumin takakansi.
Lopuksi vielä tajuttoman syvistä vesistä ammentavan Tiina Pystysen "Ystäväni Yksinäisyys - kauhukertomus" -albumin viimeinen kuva:
 
Kuvan opetus (ei koko albumin) Tukiaisen tarinan rinnalla: 
Pitää haluta oikeita asioita. Ehkä Paratiisiin haluaminen maan päällä on eskapismia, mutta se että haluaa olla prinsessa on suurta viisautta!

Tiina Pystynen voitti ansaitusti Puupäähattu-palkinnon tänä vuonna 2010; Tukiainen voitti sen vuonna 2003. Molemmat naiset ovat tuoneet taiteellaan huikean lisän sekä sarjakuvakirjallisuuteen, kirjallisuuteen, taiteeseen,  että naiseuskeskusteluun. Kiitos!
Joitakin Tiina Pystysen muita teoksia:  
Onnenkoukku : tietoisku rakkauselämän alalta    / Pystynen, Tiina; WSOY, 1992
[Helsinki] : WSOY, 1993
Helsinki : WSOY, 2009 (Porvoo : WS Bookwell)
Nämä ovat tosi rankkoja tarinoita, joten niihin kannattaa suhtautua jo etukäteen tietoisena siitä, että ne ovat kovia kokeneen naisen itsetutkistelua. Tiinan rehellisyys, ilmaisuvoima, mielikuvitus ja pohjimmainen kiltteys tekevät tarinoista silti nuorellekin sopivan tutkimuskohteen, kunhan ottaa varoituksen todesta, ettei järkyty. Ei kaikkein herkimmille.

Tehtävät

Millaisia ajatuksia ja tunteita Tukiaisen ja Pystysen kuvat ja tekstit herättivät?
Tutki annettuja linkkejä ja kommentoi jos haluat.
Voit keksiä oman Minä haluan olla prinsessa -kommentin (Adalmiinan esimerkki: Haluan olla oman elämäni prinsessa, vaikka se olisi muista pähkähullua. Haluan olla prinsessa ja tehdä tytöille blogikurssin. Haluan olla prinsessa ja mennä nukkumaan sillä nyt on yö!)

Tutki seuraavan linkin kautta voimakkaasti mainostavan tuotemerkin (Doven) esittelyä.
http://www.unilever.fi/brands/personalcarebrands/dove.aspx  Hienoa, että  firma tukee Syömishäiriöliittoa, mutta mitä mieltä olet lauseesta "Dove tuo esiin aidon kauneutesi"? Mitä "aito kauneus" sinun mielestäsi on ja voiko sen mielestäsi saavuttaa jonkin tietyn tuotteen avulla? Lue myös kohdat Yritys ja Tuotemerkit.

 ************************

Kesken
Verkkokurssin suunnittelu jäi kesken, mutta tästä käsikirjoituksen työstämistä voi jatkaa. Yllä olevakaan ei ole vielä aivan lopullisessa asussaan. Jokaisen osatehtävän juonto ja alustus kirjoitettava kiinnostavaksi ja mahdollisimman lähelle nuorta tulevaksi eli esimerkkejä  nuortenkirjallisuudesta, musiikista, laulujen sanoista ja runoudesta. Ei pitkiä teoreettisia osuuksia. Ei mitään raskasta mutta ei myöskään hölynpölyä. Tiivistä asiaa. Hauskoja ja vaihtelevia linkkejä. Blogin perustamiseen ja bloggauksen yleiseen kuvailuun, Flickr- ja Library Thing -osuuksiin voi lainata kohtia 23 asiaa juonnoista (kertoen alkuperän). Kurssiblogisivulla olisi linkit muutamaan tärkeimpään palveluun (Helppimesta, MLL:n sivut, Tyttöjen talo, Nuorten Turvatalot, HelMet ym.). Pari hyvää netikettilistausta olisi linkin päässä. Verkkokurssilaiset muotoilisivat itselleen vielä oman erityisen Prinsessan Netiketin.

Aila kysyi kommentissaan minulta: "Olitko ajatellut, tuntevatko prinsessat toisensa? tapaisivatko he prinsessakakkukestien merkeissä ken ties? voin kuvitella, että kursille osallistuvista tulee tiivis ja luottamuksellinen yhteisö." Jollain kurssilla he voisivat olla valmiiksi jotenkin tuttuja, jollain toisella eivät, mutta tavoitteena olisi, että syntyisi luottamuksellisuutta, oivalluksia, oppimista, jakamista (jotkut voivat olla näissä teknisissä asioissa netissä tosi hyviä, vaikka muilla alueilla olisi ongelmia ja opittavaa). Parhaimmillaan yhteinen kurssi voi johtaa ystävyyssuiteisiin - jopa koko elämän kestäviin.
Tällainen perusasioihin luotaava verkkokurssi nuorten kanssa vaatii vetäjältään ehdotonta pieteettiä. Kurssin vetäjän on oltava nainen ja hänellä tulee olla työpari, joka on myös nainen.

Nyt minun on pakko lopettaa, jotta ehdin tehdä viimeisen tehtävän eli  täyttää tarkastuspyyntölomakkeen.


Adalmiina

6 kommenttia:

Possukissa kirjoitti...

Aika veikeä idea, onko Espoossa joku Helsingin Tyttöjen taloa vastaava yhteistyökumppani, jonka kanssa ideaa voisi työstää?

Adalmiina kirjoitti...

Hei!

Kiitos kommentista! Espooseen ei ole vieläkään saatu Tyttöjen taloa mutta olen vieraillut Nuorten ryhmämme kanssa siellä viimeksi 10.2. ja tapaamme siellä työskentelevän henkilön piakkoin uudelleen. Olen koko ajan ajatellut saada jotakin kasaan juuri Tyttöjen taloa ajatelleen, mutta kun valitsee tällaisen aiheen, jonka joutuu itse alusta asti kehittelemään metodia myöten, syntyi erittäin tehokas luomistulppa. Tällainen vaatisi muutaman oikeasti vapaan päivän!

Kiitos silti kommentistasi, sillä siitä voin päätellä, että oikeilla jäljillä ollaan.

Tämä on tietysti vasta aihio ja vaatii erittäin paljon työstöä vielä.

Olen tasan eilen kirjoittanut ensimmäiset prinsessuus-määritelmät, joten vie hetken formuloida omassa päässä olevat ajatukset verkkokurssiin sopivaan muotoon.

Tässä on kuitenkin paljon mahdollisuuksia!

Olen lauantaivuorossa ja täällä on melkoinen huiske. Juoksin juuri hakemaan asiakkaalle palautuksesta Risto Räppääjän ja oli mainiota, kun asiakas sanoi iloisena: "Tänään onnistuu kaikki!"
Mahtava asenne!

Adalmiina
Adalmiina

clara kirjoitti...

Pinkki sopii sinun prinsessakurssille. Olit työstänyt sen aika lailla. Toivottavasti sille löytyy käyttöä. Voisitte muuten vaikka kokeilla tyttöjen netti-illalla sitä, eikö vaan?

aila kirjoitti...

loistava idea ja kunnianhimoinen suunnitelma, taas kerran, pauliina!
tuntien sinut, tiedän, ettet jätä tätä tähän, vaan tulet toteuttamaan sen.
olet tarttunut tärkeään ja ajankohtaiseen aiheeseen, asiaan, josta olemme paljon keskustelleet yhdessä, ja johon meillä on omakohtainenkin tarttumapinta.

olitko ajatellut, tuntevatko prinsessat toisensa? tapaisivatko he prinsessakakkukestien merkeissä ken ties? voin kuvitella, että kursille osallistuvista tulee tiivis ja luottamuksellinen yhteisö.

toivotan sinulle, pauliina, sylin täydeltä onnea ja voimia KUN toteutat verkkokurssin <3

Adalmiina kirjoitti...

Hei Clara!

Kunhan kurssi muotoutuu niin totta tuokin. Sitä voisi soveltaa myös kirjastossa pidettäväksi, juuri Tyttöjen netti-illassa. Haluaisin kuitenkin ensin testauttaa ja mahdollisesti yhteistyössä muokata sen asiantuntijoilla.

Täällä me kaksi lauantaivuorolaista vain kommentoimme toisiamme...no ei, kumpikin käy loppukiriä. Tämä on oikeastaan hauskaa, singahtaa joka suuntaan, purkaa kärryjä, antaa vinkkejä, etsiä kirjoja ja paimentaa lapsia ja nuoria...he ovat niin iloisia hiihtolomasta, perheet ovat lähdössä matkalle jne.

Jäämme varmaan tänne yöhön asti vai menisimmekö sentään kotiin jatkamaan loppukiriä?!

Adalmiina

Adalmiina kirjoitti...

Kiiiitos Aila!

Painan mieleen kaikki mitä kysyit ja sanoit kommentissasi ja otan ne huomioon! Saat olla kummina jos saamme joskus kurssin kirjastoon!

Palataan asiaan. Jään palautuvien kirjojen alle ihan just...

Adalmiina